Efemèrides

25/11 Ramoncín

today25 de novembre de 2022

Background
share close

67 anys compleix avui el cantant, escriptor i presentador de TV José Ramón Julio Martínez Márquez, més conegut com a Ramoncín, nascut a Madrid.
Personatge sempre polèmic que debuta el 1977 amb el single ‘Marica de terciopelo‘, un tema abanderat del rock espanyol de la segona meitat dels setanta. Amb una imatge transgressora, guitarres acerades, i unes lletres que descobrien el costat més fosc i sòrdid de l’ànima humana, Ramoncín va aconseguir fer-se un lloc entre les bandes punk de l’època.
Enregistra el seu primer disc, ‘Ramoncín i W.C.‘, el gener de 1978, i per a la història queden cançons com ‘Cómete una paraguaya‘, ‘Rock and Roll Duduá‘, o l’emblemàtica ‘El rey del pollo frito‘, que des del mateix instant de la seva publicació, i molt a malgrat del mateix Ramon, es converteix en un pseudònim per a l’artista madrileny. Durant els anys vuitanta publica set àlbums més amb temes com ‘Hormigón, mujeres y alcohol‘.
A principis dels anys noranta publica ‘Al límite: Vivo y salvaje‘, un document sonor de l’autèntic poder de convocatòria de Ramoncín. El doble àlbum, gravat en viu, fa un repàs a la carrera de l’artista, amb joies alienes com ‘Hill St. Blues‘ o el ‘Cold Turkey‘ de Lennon, i d’altres pròpies que es revelen com a himnes generacionals: ‘Ángel de cuero‘ o ‘Al límite‘.
A continuació abandona per un temps la música i comença la seva carrera com a presentador de televisió, romanent cinc anys al capdavant del concurs ‘Lingo‘. Com a membre de la junta directiva de la SGAE, va ser un acèrrim defensor del polèmic cobrament del cànon i aquesta postura li va valer la ira dels que s’oposaven a la seva tesi.

Written by: radio24

0%